top of page

Tips om het bereik van een eMTB te vergroten

Mogelijk kan een elektrisch ondersteunde mountainbike (VTTAE) meer kilometers afleggen dan een gespierde mountainbike, maar de autonomie moet nauwlettend worden gevolgd! Hier zijn de aanbevelingen om het bereik van een eMTB te vergroten door het maximale uit je batterij en motor te halen.



Ondersteuningsmodus:


De levensduur van de batterij van een eMTB hangt grotendeels af van de geselecteerde assistentiemodus op het parcours.

Op het elektrische hulpsysteem van Bosch kunt u bijvoorbeeld kiezen uit vijf hulpmodi: Eco, Tour, Sport, Turbo en Uit.

Eco-modus is een lichte ondersteuning die zorgt voor maximale efficiëntie en bereik. Turbo-modus biedt directe en maximaal krachtige ondersteuning, maar verkort de levensduur van de batterij aanzienlijk.


Om de actieradius van je elektrische mountainbike te vergroten, is de eenvoudigste manier om het niveau van de ondersteuningsmodus te verlagen. U kunt bijvoorbeeld 95% van de reis in de Eco-modus blijven en de resterende 5% alleen de Turbo-modus gebruiken.

Consistent en rustiger rijden verbruikt minder energie dan abrupt en inconsistent gebruik van de verschillende assistentiemodi.




Verandering van snelheid en cadans


Het is beter regelmatig van versnelling te wisselen dan direct de ondersteuning te verhogen. Een e-MTB is nog steeds een fiets die voornamelijk wordt voortbewogen door menselijke inspanning. Je moet de juiste versnelling inschakelen om in het juiste tempo te rijden.

Het grootste probleem met een e-MTB is het trappen met een lage trapfrequentie (minder dan 60 RPM). Dit verbruikt niet alleen sneller energie, maar verslijt ook de transmissies zeer snel.

Om ervoor te zorgen dat de motor optimaal vermogen blijft leveren, moet u op de juiste trapfrequentie trappen (tussen 70 en 90 toeren). Om de elektrische ondersteuning te maximaliseren, is het noodzakelijk om het crankstel in het juiste tempo te draaien. En je moet regelmatig schakelen om je cadans te optimaliseren en de levensduur van de batterij te verlengen.





hanglampen


Een goede afstelling van je vering optimaliseert de opname van energie bij schokken en speelt een rol bij het verbruik van de accu van een elektrische mountainbike.

Het wordt aanbevolen om je vering in te stellen met een hogere druk voor de vork en de schok in vergelijking met een fiets met gewone vering om rekening te houden met de extra massa van een elektrische mountainbike.

De juiste instelling van de vering hangt af van je training, je gewicht en het terrein. Maar 15% reizen vooraan en 20 tot 25% achteraan is een goede basis om aan te passen aan uw routes en uw sensaties.


Banden


Het is contra-intuïtief, maar de banden van een eMTB hoeven niet licht te zijn. Omdat het achterwiel moeilijker van de grond komt, heeft het de neiging om met veel meer kracht stenen en wortels te raken. Door het extra gewicht van de e-MTB worden de zijwanden van de banden meer belast.

Om frequente slijtage en lekke banden te vermijden, kiest u voor zware banden met een hogere spanning (tot 30% meer) dan voor een gespierde mountainbike. Een grotere footprint biedt ook betere mogelijkheden in technische passages en beklimmingen.


Remmen

Net als de banden, moet je niet beknibbelen op de remmen. Ze zijn onmisbaar op een e-MTB om al dat extra gewicht onder controle te houden.

Met remmen in perfecte staat trek je er minder aan en bespaar je watt. Het is noodzakelijk om de slijtage van de remblokken regelmatig voor, tijdens en na een rit te controleren.


Schone ketting

Een schone, goed geoliede ketting zorgt voor een betere overbrenging dan een vuile, slecht onderhouden ketting.

En bij een e-MTB belast de motor de aandrijflijn en vooral de ketting enorm bij het bergopwaarts schakelen. Het is daarom noodzakelijk om regelmatig de slijtage van de ketting te controleren en goed gesmeerd te houden.


Beklimmen

Bij een klim moet je eerst van versnelling veranderen voordat je van assistentiemodus verandert. Nogmaals, een hoge framesnelheid is het beste om de batterij te sparen.

Het enige wat je hoeft te doen is een stabiele zithouding vinden. De voorkant zal veel minder snel omhoog komen bij een e-MTB, dus je kunt meer rechtop zitten en je concentreren op tractie. Je moet de cadans hoog houden en de motor door de versnellingen laten lopen. Het ideaal is om het momentum vast te houden door recht vooruit te kijken.


Herkomst

Denk eraan om voor de afdaling over te schakelen naar de Eco-modus. Zelfs als je denkt dat het niet uitmaakt, omdat je niet veel trapt, maakt het een verschil en het telt allemaal op tijdens een rit van 30-40 km.

Bij bepaalde afdalingen kunt u de elektrische ondersteuning volledig uitschakelen omdat het niet mogelijk is om deze boven de 25 km/u te gebruiken. Zonder hulp heb je geen snelle acceleratie. Het is daarom het beste om een ​​constant tempo aan te nemen en snelheid in de bochten te houden.






Wat is de autonomie van een elektrische mountainbike?


De actieradius van een e-MTB is afhankelijk van veel factoren, waaronder de capaciteit van de accu, de gekozen ondersteuningsmodus, het gewicht van de berijder en het profiel van het terrein.

Het is onmogelijk om een ​​algemeen beeld te geven van de autonomie: deze kan variëren van 10 km (op volle lading, in de hoogste modus en alleen bergop) tot meer dan 100 km (met matige ondersteuning en zuinig en efficiënt rijden). Er wordt aangenomen dat laboratoriumtestresultaten nauwkeurig zijn, maar zijn eigenlijk slechts richtlijnen.


Kan de elektrische mountainbike buiten worden opgeladen?

In het ideale geval laadt u uw e-MTB-accu altijd binnenshuis op bij kamertemperatuur (10-20°C, niet in direct zonlicht). Als uw batterij niet verwijderbaar is, doe dan uw best om de hele ATV in een garage op te laden.


Hoe lang gaat een accu van een elektrische mountainbike mee?

Het hangt af van het merk. Giant adverteert met een capaciteit van 80% na 1000 volledige oplaadcycli. Dat is het equivalent van bijna elke dag rijden gedurende drie jaar. Shimano garandeert 60% batterijcapaciteit na 1000 volledige oplaadcycli. Specialized belooft 60 procent na 500 volledige cycli.


Hoeveel kilometer op één lading?

Er zijn veel online tools voor bereikberekening, maar er zijn zoveel parameters die een rol spelen dat de indicaties bij benadering zijn. Het beste is nog steeds om te proberen te achterhalen hoeveel kilometer u precies kunt rijden op een e-MTB op één lading.

Na een paar ritten krijgt u een beter beeld van de actieradius van uw nieuwe e-MTB op basis van de afgelegde routes, het gebruikte vermogen en de resterende batterijduur. Met ervaring kunt u uw autonomie beoordelen voordat u aan een nieuwe reis begint.




61 weergaven0 opmerkingen
bottom of page