top of page

Scott Spark / Thunderclap in het hele land!

Frame met geïntegreerde schokdemper, 120 mm veerweg en meer dan 100, de nieuwe Spark valt op in het landschap met behoud van bepaalde fundamentele principes die hem sterk hebben gemaakt.




Een nieuw tijdperk begint voor de nieuwe Spark, hier in deze schitterende RC World Cup AXS-versie.

Het is misschien wel de fiets die de meeste impact heeft gehad op de geschiedenis van Cross-Country. Sinds de eerste release in 2008 heeft de Spark vele successen geboekt, zowel commercieel als sportief. Bij Scott leggen we ook uit dat de huidige versie nog steeds bovenaan de verkoop staat. Het Zwitserse merk had kunnen blijven profiteren van dit succes dat we normaal hadden gevonden. Het heeft er echter voor gekozen om een ​​radicale verschuiving in gang te zetten die het landschap van Cross-Country en zelfs daarbuiten ingrijpend zou kunnen veranderen. De nieuwe Spark spreekt al tot het heden, maar opent wellicht ook een venster naar de toekomst. Zowel eigentijds als avant-garde, je zou haast zeggen dat het de kaarten opnieuw schudt en traditionele codes doorbreekt met zijn geïntegreerde schokdemper en zijn enkele naar boven herziene veerweg (120 mm). Over minder dan vijftig dagen gaat Nino Schurter proberen om tweede olympisch kampioen op het stuur te worden. Daarvoor maakt de fiets al dit weekend zijn eerste WK-optreden in Leogang, waar hij officieel aan ons werd voorgesteld. Als je vrijdag voor je scherm zit voor de shorttrack, herken je de Spark niet zoals je gewend bent.



Integratie is het kenmerk van de nieuwe Spark. De demper is van buitenaf onzichtbaar.

Als natuurlijk esthetiek deel uitmaakte van de gewenste effecten op de fiets, was het verre van het enige doel. Als Scott voor integratie heeft gekozen, is dat zo, je kunt je voorstellen, ook om vele andere redenen. De winst in stijfheid bij de schokdemper is er een van. Logischerwijs heeft het Zwitserse merk (dat zijn Flexpivot-kinematica heeft vernieuwd, maar ook zijn Twinloc-systeem met drie standen) ook de Trunnion-assemblage behouden die tot nu toe al veel voldoening heeft gegeven, maar de implementatie ervan op de nieuwe Spark verbetert het resultaat nog verder. . Vooral de geïntegreerde drijfstang (in aluminium) en de nu grotere lagers ter hoogte van het scharnier van de zitbuis dragen bij aan deze stijfheidswinst en verminderen het fenomeen van afschuiving ter hoogte van de schokdemper verder. De integratie maakt het ook mogelijk om deze lager te plaatsen en zo het zwaartepunt te verlagen. De uitdaging was om dit te bereiken zonder het resultaat op de schaal op te offeren, en voor een keer lijken de cijfers die door Scott zijn gecommuniceerd voor zich te spreken.



De Twinloc-bediening met zijn drie schokverstelposities heeft zich in de loop van de tijd bewezen, hij blijft de Spark uitrusten in deze nieuwe versie. De twee bovenste hendels worden gebruikt om de schokdemper te vergrendelen / ontgrendelen, de onderste hendel wordt gebruikt om de telescopische zadelpen te bedienen.

Integratie heeft ook andere voordelen. De bescherming van de schokdemper tegen de externe omgeving (stof, modder, enz.) ligt voor de hand: dit suggereert zowel een betere werking als een langere levensduur. Scott geeft terloops aan dat hij het risico van oververhitting heeft uitgesloten: zo verdeeld, is de schok niet meer onderhevig aan koken dan bij een klassieke constructie, in de open lucht.

Soms gedemoniseerd vanwege zijn onpraktischheid, lijkt de integratie op de nieuwe Spark deze valkuil ook te vermijden. Toegang tot de schokbreker met het kleine luikje onder de onderbuis is eenvoudig. Een SAG-indicator op de verticale buis dient als getuige. Toegang tot alle hulzen (achterrem, telescopische zadelpen, enz.) is ook via dit kleine "deurtje", wat handig kan zijn.


Het kleine luikje geplaatst aan de onderkant van de diagonale buis.


Toegang tot de demper is eenvoudig met alle aanpassingen binnen handbereik.


Een verzakkingsindicator helpt om de instelling goed te krijgen. Direct ernaast kunt u via een klein venster (normaal bedekt met een plastic hoes) de positie van de O-ring bekijken en zo zien of de slag correct is gebruikt.

Verkrijgbaar in vijf kleuren (drie in carbon, een carbon / aluminium en een volledig in aluminium), het frame dat we u zojuist hebben gepresenteerd, rust nog steeds uit op de twee versies van de Spark - RC en 900 - zoals tot nu toe. Er is nog steeds minstens één verschil in grootte: inderdaad, het nieuwe chassis ontwikkelt slechts 120 mm veerweg. Zoek natuurlijk niet naar 100 mm, die bestaat niet meer! Aan de oorsprong van deze keuze, opnieuw zeer beslist, vinden we Nino Schurter en de atleten van het Scott Sram-team. Het is waar dat moderne XCO-circuits steeds meer toegewijd zijn en steeds meer rijders rijden met meer veerweg voor en achter.



Een Cross-Country-raket, de Spark is nog steeds verkrijgbaar in een RC-versie zoals hier in de handen van Nino Schurter...

De release van de nieuwe Spark gaat ook gepaard met de lancering van nieuwe Syncros-cockpits.





0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page