top of page

Hoe je MTB-vering afstellen? door Yanick de koning van de mechanica.

Er is echt geen geheim voor de juiste manier om de vering van je mountainbike af te stellen. Maar eenmaal goed afgesteld, kun je met je vering het verschil maken op het parcours! Yanick the King of Mechanics, monteur voor het SCOTT-SRAM MTB Racing-team, past regelmatig de vering van wereldkampioen Nino Schurter aan. Ontdek de tips en trucs van Yanick om je fiets te optimaliseren.



VOORGESTELDE REBOUND, COMPRESSIE EN DEMPING


De eerste stap is om uw vering in de neutrale stand te zetten. Om te voorkomen dat de opschorting wordt beïnvloed, moet de instelling worden gereset. Onthoud voordat u begint dat het essentieel is om voorzichtig om te gaan met kleine onderdelen. Dit geldt vooral voor mensen met weinig ervaring, omdat de technische termen moeilijk te begrijpen kunnen zijn. Als je twijfelt over een specifiek onderdeel, bekijk dan de video opnieuw en lees de instructies goed door. Bereid een schoon oppervlak voor waarop u alle stukken kunt uitlijnen. Het zal u ook helpen uw voortgang bij te houden. Een goede organisatie en zorgvuldige afhandeling helpen u het proces probleemloos te laten verlopen. Draai om te beginnen de terugveringsknop tegen de klok in totdat deze stopt. Stel vervolgens met de draaiknop het laagst mogelijke compressieniveau in. Open positie. Sommige vorken bieden drie modi (open, midden, vergrendeld) en andere bieden een niet-verspringende aanpassing. De demper moet worden ingesteld op "neutraal" om een ​​ideale opstelling te creëren. Stel hiervoor de compressie en rebound in op de meest open stand = tegen de klok in.



VORK EN SCHOKINFLATIE


Verhoog de druk in de luchtkamer met een speciale pomp. Veel fabrikanten bieden tabellen aan met de drukwaarden in relatie tot het gewicht van de fietser op de vork. Deze waarden zijn ook terug te vinden in de gebruikershandleidingen. U kunt dus meestal op uw gewicht vertrouwen om een ​​bepaalde druk in te stellen. Het enige dat u hoeft te doen, is opblazen tot het aanbevolen aantal PSI. Vergeet niet de SAG aan te passen rekening houdend met al je uitrusting: helm, schoenen, tas en bidon. Deze elementen kunnen een aanzienlijk gewicht vertegenwoordigen en de druk wijzigen die nodig is voor een perfecte afstelling. Een juiste afstelling van de doorzakking is essentieel! Te veel doorzakken leidt tot overmatige schokcompressie, waardoor de berijder te laag gaat zitten en het risico dat de pedalen de grond raken groter wordt. Aan de andere kant vermindert een te lage SAG het gripniveau. De stuurhoek wordt dan te krap en het sturen wordt moeilijker.




SAG AANPASSING


SAG of sag point is het percentage van de ophanging depressie wanneer de rijder op de fiets stapt. Vergeet niet om de SAG aan te passen, rekening houdend met al uw uitrusting: helm, schoenen en tassen. Deze items kunnen zwaar zijn en de druk veranderen die nodig is voor een perfecte afstemming. Te veel doorbuiging zorgt ervoor dat je te laag zit, terwijl de grip wordt verminderd als deze te laag is. U stelt de "luchtveer" van de schokdemper af. Onderdeel waarbij rekening moet worden gehouden met het gewicht. Deze aanpassing is essentieel, vooral wanneer de berijder waarschijnlijk vijf tot zes keer meer weegt dan zijn fiets. Zorg ervoor dat u van uw fiets stapt zonder te stuiteren of uw gewicht naar voren of naar achteren te verplaatsen. De afstand tussen de O-ring en de stofafdichting geeft de hoogte van de SAG weer. Meet de opening: 20 mm, voor een vork van 100 mm, is 20% doorzakking. Als de vork langer is, voor een speelser gebruik van het Trail-type, zal een SAG van 25% ook werken. Achterin wordt vaak aangeraden om een ​​doorzakking tussen de 25 en 30 procent in te stellen.


TOEGEVOEGDE SPACERS VOOR EEN BETERE WERKING


Afhankelijk van de gewenste mate van agressiviteit, kunt u tokens of afstandhouders toevoegen om de progressiviteit van de eindschakelaar te vergroten. Het andere voordeel van het verfijnen van het luchtvolume voor elk toegevoegd token is dat u de druk met vijf tot tien PSI kunt verlagen. Dit verhoogt de gevoeligheid bij lichte stoten en behoudt de ondersteuning bij grotere schokken.




AANPASSING VAN DE COMPRESSIEDEMPING EN AANPASSING OP MAAT


Dit verandert de snelheid van de oliestroom door het systeem. U kunt een aanpassing maken om uw vork en achtervering te verstevigen of te vergrendelen. Onze SCOTT Sparks zijn uitgerust met een systeem dat een perfecte handling biedt dankzij de druk op de TwinLoc-hendel op het stuur. Het TwinLoc-ophangingssysteem is een gepatenteerd SCOTT-ophangingssysteem waarmee de rijder tegelijkertijd de veerprestaties en geometrie van een fiets kan regelen. In de volledig geopende positie biedt het de rijder volledige reizen. Een klik op de Traction Control-modus verhoogt de compressie aan de voorkant, waardoor de fiets strakker is voor de beklimmingen met behoud van gevoeligheid en grip. De truc is dat het ook de achterwielophanging beïnvloedt, wat resulteert in minder luchtvolume, een betere respons en een hoger doorzakpunt - voor een veel grotere efficiëntie op technische beklimmingen.



REBOUND AANPASSEN EN SCHERPEN


Dit is de snelheid waarmee de suspensie terugkeert naar het doorzakpunt. Persoonlijk waardeer ik de symbolen die Rockshox gebruikt: een schildpad voor het langzaamste effect en een haas-antilope voor de snelste. Als je vork is ingesteld op een snelle terugkeer, heb je misschien het gevoel dat je op een springplank of een pogo-stick staat. Nu zul je het moeten testen. Rijd op een vlakke weg, druk de vering in en kijk hoe snel de voor- en achterkant terugkeren naar het punt van doorzakken. Je zoekt de balans tussen voorwaartse en achterwaartse rebound. En de voorkant moet iets sneller zijn dan de achterkant. Het is belangrijk om uw hogedrukpomp te kennen. Elke pomp is iets anders. Neem uw hogedrukpomp mee tijdens uw eerste ritten om de nodige aanpassingen te maken totdat u tevreden bent.



ONDERHOUD


Houd uw vorken en achtervering schoon en gesmeerd. Kies voor een glijmiddel op siliconenbasis of een product speciaal voor suspensies. Breng het smeermiddel aan op een papieren handdoek en veeg het over de afdichtingen. Duw de suspensie meerdere keren door zijn slag en veeg het overtollige smeermiddel weg. Je houdt het in perfecte staat. Denk er altijd aan om na 80 tot 150 uur of elk jaar een volledig onderhoud aan de interne onderdelen van uw ophanging uit te voeren.



5 weergaven0 opmerkingen
bottom of page