top of page

De geheel nieuwe Specialized S-Works Turbo Levo 2022

De Specialized Turbo Levo is een van de beste eMTB's op de markt - hij heeft tenslotte 3 jaar op rij onze E-MOUNTAINBIKE-groepstest gewonnen. Tijdens het herontwerpproces voor de derde generatie fiets werd hij veel capabeler op de paden.





De Specialized Turbo Levo is een van de beste eMTB's op de markt - hij heeft tenslotte 3 jaar op rij onze E-MOUNTAINBIKE-groepstest gewonnen. Tijdens het herontwerpproces voor de derde generatie fiets werd hij veel capabeler op de paden. We hebben de nieuwe €13.999 Specialized S-Works Levo 2022 al uitgebreid kunnen testen, vergelijken met zijn voorganger en kunnen je vertellen waartoe de nieuwe Levo in staat is en voor wie hij de juiste fiets is.





Lange tijd werd de Specialized Levo beschouwd als een pionier op het gebied van integratie en connectiviteit. Het staat ook bekend om zijn uitstekende algemene eigenschappen, zijn brede scala aan toepassingen en zijn uitstekende karakter tijdens lange excursies. Op het eerste gezicht is er visueel niet veel veranderd aan de nieuwe Specialized S-Works Levo 2022, maar als je beter kijkt, zul je zien dat het full carbon frame met zijn 150 mm veerweg volledig is herwerkt. Dat betekent niet alleen dat Specialized overstapt naar een steeds sportievere, aanpasbare geometrie en verschillende wielmaten met een 29-inch voorwiel en een 27,5-inch achterwiel. De componentspecificatie, bestaande uit een FOX 38-vork met 160 mm veerweg en een piggyback-schokbreker, is ook volledig ontworpen voor trailprestaties. Gezien de grote batterij van 700 Wh is het gewicht van 22,04 kg voor de S4-formaat fiets nog steeds vrij licht. Tijdens het herwerken van de Specialized S-Works Turbo Levo van € 13.999, besteedde het Californische merk ook aandacht aan kleine details, het updaten van de motorsoftware, kinematica, software, oplaadpoort, afstemmingsopties, verschillende framedetails en het ecosysteem van motor- en connectiviteitsfuncties, zoals evenals de Turbo Connect-eenheid zelf. Het nieuw geïntegreerde MasterMind-display in de bovenbuis vervangt de bestaande TCU en is een van de meest opvallende updates, die nieuwsgierige blikken trekt.





De proporties van de Levo zijn harmonieus en het motorsysteem dat rond de Specialized 2.2-motor is gebouwd, is perfect geïntegreerd. Met de motor in de draaiende stand is er voldoende ruimte om de 700 Wh accu laag in het chassis te plaatsen. Hierdoor profiteert de fiets ondanks de grote accu van een goede gewichtsverdeling. Om de accu te verwijderen, moet echter de hele fiets op zijn kop worden gezet.



Specialisten hebben de Turbo Connect Unit (TCU) geüpdatet en de hersenen die het digitale ecosysteem rond de motor en batterij besturen, een vast display in de bovenbuis gegeven. De MasterMind is het nieuwe brein en meer dan alleen een scherm. Naast batterijlading, snelheid, tijd, afgelegde afstand, totale stijging, vermogen en resterende actieradius, kan het nog vele andere gegevens weergeven.





De Specialized S-Works Levo 2022 is niet ontworpen voor zijn lage gewicht, maar voor zijn prestaties op het parcours. Toch is het gewicht van 22,04 kg van de S4-maat vrij licht. De 160/150 mm vering bestaat uit een FOX 38 vork met de GRIP2 demper voor en een FLOAT X2 demper achter. Voor het S-Works-model vertrouwt Specialized op SRAM AXS draadloze componenten, met een SRAM XX1 Eagle-aandrijflijn en RockShox Reverb-druppelaar die zorgen voor een opgeruimde cockpit. MAGURA MT7-remmen met 200 mm remschijven voor en achter zorgen voor stoppen. Helaas is de verstelbaarheid van de MAGURA Shiftmix-klemmen waarop de AXS-trigger voor de transmissie en de dropper-afstandsbediening zijn gemonteerd, zeer beperkt. Dit betekent dat de remhendels en triggers onmogelijk tegelijkertijd in de perfecte positie kunnen worden aangepast. Om ergonomische redenen zien we liever klassieke en losse klemmen voor remmen en triggers. De RockShox Reverb dropper post heeft een veerweg van 170 mm in maat S4. Dit is echter ook het maximum, met de grotere S5- en S6-modellen met dezelfde dropper-slag.





1 weergave0 opmerkingen
bottom of page