Toen Cedric Eveleigh vorig jaar LAL Bikes en zijn Supre Drive-concept lanceerde, zei hij dat hij samenwerkte met een fietsbedrijf om een productiemodel te ontwikkelen met de Supre Drive. Nicolai was niet dat bedrijf, maar ze zijn nog steeds de eersten die een Supre Drive-fiets uitbrengen, de geheel nieuwe Nucleon 16.
We spraken met Cedric over de Supre Drive in aflevering 94 van Bikes & Big Ideas, die je zeker moet bekijken voor het volledige verhaal, maar om het snel samen te vatten: de Supre Drive is in wezen een heruitvinding van de derailleur-aandrijflijn, die de twee splitst. functies van een achterderailleur - schakelen en kettingspanning behouden - in afzonderlijke delen, met als doel de betrouwbaarheid en prestaties van de ophanging te verbeteren.
De Supre Drive maakt gebruik van een standaard Shimano 12-speed cassette, shifter en ketting, maar maakt gebruik van een gepatenteerde derailleur met een enkele katrol die veilig in de achterbrug van het frame is weggestopt en die uitsluitend de schakelfuncties verzorgt. Een tweede katrol wikkelt zich rond de achterkant van het kettingblad en rijdt op een veerbelaste arm om de kettingspanning te beheersen. De lay-out vereist een frame dat is ontworpen rond het Supre Drive-systeem en vereist een lay-out met een hoog draaipunt om plaats te bieden aan de spanarm. De Nucleon 16 is het eerste productiemodel dat opvalt.
Het frame
De resulterende framelay-out is wild. Een soort vertrek uit Nicolai, de Nucleon 16 is een hoge lay-out met één draaipunt met een koppeling die de schok aandrijft. Een rocker-link die net boven en voor de trapas is geplaatst, bedient het onderste uiteinde van de schok en wordt getrokken door een trail-link die is verbonden met de achterbrug. Hoewel het lijkt alsof het aan de koppeling kan worden gekoppeld, is de bovenste schokdemper bevestigd aan de voorste driehoek, maar het heeft een schakelchip om te schakelen tussen een 29er volledige wielopstelling en een gemengde wielopstelling. Het achterste deel van de achterbrug inclusief de rembevestiging (directe bevestiging voor een 203 mm rotor), Supre Drive derailleurhanger en uitvalbouten en lijkt te worden gebruikt om de lengte van de liggende achtervork aan te passen, waarbij liggende achtervorken van verschillende lengtes worden verwisseld.
De spanrol (die 22 tanden heeft - veel meer dan de meeste fietsen met hoog draaipunt) is bevestigd aan de achterbrug en de spanrol (die direct boven het kettingblad) draait op een concentrische arm bij de trapas om te onderhouden kettingspanning over het hele versnellingsbereik en wanneer de ophanging wordt samengedrukt. Een veer met een snelheidsgevoelige oliedemper bevindt zich in de onderbuis en regelt de spanarm via een kabel die net voor de trapas uit de onderbuis komt.
Elders gaat het wat normaler. Zoals gebruikelijk bij Nicolai wordt het frame in Duitsland gemaakt van aluminium. De Nucleon 16 gebruikt een Super Boost-achterkant van 157 mm en een T47-trapasbehuizing - niet de meest voorkomende normen, maar toch normen. Er wordt gebruik gemaakt van een ZS44/ZS56-headset en een zadelpen van 30,9 mm, de kabelgeleiding is volledig intern en een geïntegreerde bash-beschermer voor het kettingblad is ook inbegrepen; de Supre Drive-lay-out maakt een conventionele bovengeleider overbodig.
De Nucleon 16 kan worden geconfigureerd met een veerweg van 165 of 178 mm achterwiel door een veerweg van 60 of 65 mm te gebruiken (in een standaard oog-tot-oogconfiguratie van 230 mm), en Nicolai zegt dat de veerweg van 160 tot Les 180 mm compatibel is.
De hefboomwerkingscurve van de Nucleon 16 is bijna recht en behoorlijk progressief, gaande van ongeveer 3,3:1 tot iets meer dan 2,2:1 aan de onderkant. Het aspad is merkbaar naar achteren gericht en bereikt ongeveer 11 mm achterwaartse verplaatsing rond de 105 mm verticale veerweg, voordat hij ongeveer 3 mm naar voren terugkeert. Nicolai plaatst op nuttige wijze anti-squat- en pedaalrebound-nummers in het hele versnellingsbereik, en anti-squat is superhoog (meer dan 150% bij doorzakken) in de hogere versnellingen, maar daalt met meer dan 110% bij de laagste; ondanks dit is er bijna geen pedaalbotsing in de hogere versnellingen, maar een aanzienlijke hoeveelheid in de lagere versnellingen. En ondanks de hoge single-pivot lay-out, is de anti-swell behoorlijk ingetogen, beginnend net onder 100% en dalend tot ruim onder 80% aan de onderkant.
Pasvorm en geometrie
Nicolai biedt de Nucleon G16 aan in vijf maten, van Small tot XXL, en zoals gebruikelijk voor Nicolai zijn ze behoorlijk groot; bereik op het kleine frame komt uit op 465 mm, en de XXL is een gigantische 555 mm. Elke opeenvolgende framemaat springt 20-25 mm, met middelgrote en grote frames die respectievelijk 490 en 515 mm bereiken. Alle vier de maten krijgen een balhoofdhoek van 64 °, wat verrassend genoeg niet zo wild is voor Nicolai, maar de zitbuishoeken zijn bijzonder steil, variërend van 78,2 ° tot 78,8 ° (effectief), en worden iets steiler in grotere maten. De lengtes van de achtervork variëren van 445 op de Small en Medium tot 459 mm op de XXL, waarbij de Large en XL-frames het verschil op 452 mm verdelen - allemaal behoorlijk lang, vooral gezien de lay-out met hoog draaipunt.
De hierboven vermelde geometrienummers zijn allemaal voor de volledige 29''-configuratie; overschakelen naar een gemengde wielopstelling maakt alle hoeken met iets meer dan een halve graad steiler, voegt een paar millimeter toe om te bereiken en verkort de lengte van de achtervork met 4 mm in een bepaalde maat.
Nicolai staat al lang bekend om zijn Geometron-project, inclusief de G16's en G1's die we in het verleden hebben beoordeeld, en veel van de kenmerken van Geometron-fietsen zijn hier - inclusief het extreem lange bereik, de steile zitbuis en lange liggende achtervorken - maar de balhoofdbuis De hoek is iets gematigder dan de fietsen uit de G-serie, maar over het algemeen ziet de Nucleon 16 er op papier nog steeds uit als een behoorlijk agressieve Enduro-fiets, vooral gezien de zeer hoge snit.
De constructies
Nicolai zegt dat de fietsen in december 2022 beschikbaar zullen zijn, met prijzen vanaf € 3.099 voor alleen een frame, of € 7.499 voor complete fietsen. Specificatiedetails zijn nog niet beschikbaar, maar we zullen updaten zodra ze beschikbaar zijn.
Enkele vragen / dingen die ons interesseren
1) Supre Drive lijkt een ongelooflijk veelbelovende ontwikkeling voor MTB-aandrijflijnen, met het potentieel om de betrouwbaarheid te verbeteren, de kans op schade aan de derailleur te verminderen, kettingklappen en vallen te verminderen, en er wordt zelfs beweerd dat het efficiënter is dan een standaard toppivot-lay-out. Maar levert het op?
2) Hoe zit het met de rest van de Nucleon 16? Klinkt veelbelovend op papier, maar met zoveel wilds, hoe gaat het met de fiets?
3) En welke andere Supre Drive-fietsen zijn in de maak?
Conclusie (voorlopig)
We zijn erg enthousiast over de LAL Bikes Supre Drive sinds hij vorig jaar voor het eerst werd onthuld, en de Nicolai Nucleon 16 - de eerste productiefiets met deze - ziet er ook veelbelovend uit. We hopen er binnenkort een te kunnen reviewen, dus houd ons in de gaten.
Comments