top of page

GT Force 29 Carbon

Na slechts 2 jaar goede en trouwe dienst heeft GT Bicycles besloten om zijn 29-inch enduro-machine te reviseren. Als de esthetiek weinig verandert, radicaliseert de kinematica en volgt ze de trend van moderne enduro's. Hier is alles wat u moet weten over de nieuwe GT Force 29 Carbon 2022.


Met een veerweg van "slechts" 150 mm bleef de vorige Force 29 zichtbaar zeer efficiënt aangezien Martin Maes korte tijd geleden nog EWS op zijn stuur won. Het is zeker om in de race te blijven en de aantrekkingskracht te behouden dat GT Bicycles zijn racemachine heeft gehard. Ik moet toegeven dat GT niet alleen een kleine esthetische opknapbeurt heeft gegeven aan zijn enduro-wapen.


Het is waar dat het visueel niet noodzakelijkerwijs contrasteert met de vorige versie. Eerste verandering, de nieuwe Force 29 heeft een carbon voordriehoek en aluminium liggende achtervorken. De fiets heeft 10 mm veerweg nodig om 160 mm weer te geven, wat overeenkomt met de 170 mm van de vork. De bekabeling gaat nu in eigen beheer met een "Tube in Tube"-proces dat alles begeleidt voor een stille werking en eenvoudig onderhoud.


We merken dan het uiterlijk van een kettingretourwiel op... Hé, hé!! Zou dit de nieuwe standaard kunnen zijn voor grote enduro's? We zagen dit zeer recent met de release van de Norco Range en de Cannondale Jekyll die we vorige maand hebben getest. Ter herinnering: dit systeem wordt gebruikt om het terugslageffect van de ketting tegen te gaan, dat te groot is bij kinematica met een hoog draaipunt. De GT Force Carbon maakt daarom gebruik van de kinematica van de 4 bar-koppeling met een hoog draaipunt dat al is bewezen op de GT Fury, de DH van het merk.



De evolutie van de geometrie is niet weggelaten met een nieuwe kinematica geïnspireerd op de DH-fiets waarover ik in het vorige hoofdstuk met je sprak. De Force wordt iets langer en opent een graad die past bij het beeld dat we hebben van een dikke fiets in 2021: 63,5° en een totale wielbasis die kan oplopen tot 1250 mm in maat M, de nieuwe Force 29 is lang en open. Verlaat de Flipchip om de hoeken te variëren, hier wordt hij op de bases gepositioneerd om de lengte te variëren en zo te kiezen om de stabiliteit te bevorderen met een lengte van 445 mm of de speelse en handige kant met 435 mm.
1 weergave0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page